söndag 29 april 2012

Lugn lördag avslutas med jättekalas

Under förmiddagen tog vi och ungdomarna det lugnt. Mycket välbehövligt för oss alla. Vi prövade också tvättmaskinen och med gemensamma krafter lyckades vi förstå att det var tvättmedel jag hade köpt och trycka på rätt knappar på maskinen. Luften här i Beijing är så torr att tvätten torkar mycket snabbt. Likadant är det med håret när man har duschat. Det hinner inte gå många minuter innan det är alldeles torrt.
Mitt på dagen gick vi en promenad och besökte då närområdet söder om vårt kvarter. Det rinner en liten flod förbi alldeles nära som heter Liangma River och bara några hundra meter bort finns en park, Honglingjin Park. Det betyder att det finns två mycket grönskande parker alldeles i närheten. Skönt! Till Honglingjin Park är det inget inträde vilket betyder att det är park där även helt ”vanliga” kineser kan uppehålla sig. Det är många som sitter där och vilar, gör en picknick, rastar hundar, hänger upp sina burar med fåglar i träden, sjunger, gymnastiserar och många barn som leker. Strax intill finns en annan stor marknad som vi strövade igenom. Vi köpte ett par enkla plasttofflor att ha på fötterna när man går ut på vår balkong. Där är det mycket dammigt/smutisgt. Ett fint lager av grått damm täcker golvet och det tar man med sig in igen.  Ett fint damm täcker mycket här i Beijing och jag antar att det blir till att torka golvet ofta.
Under dagen blev vi uppringda av Peter som meddelade att vi var bjudna på middag i kväll igen. Det var David Huang, den kinesiska högsta chefen för fabriken i Zhangjiakou som tillsammans med den nye hotellägaren för lyxhotellet Ballon (där vi bodde under vår previsist) som ville bjuda alla svenskar och de kinesiska anställda på Volvo i Zhangjiakou på middag.
Att ta sig till restaurangen med taxi var minst lika svårt som i går kväll. Har lärt mig att man ska börja åka minst två timmar i förväg om man ska ha en chans att komma fram i hyfsad tid. Denna gång hade vi inte heller en nedskriven adress att visa (och själva hade vi ingen aning om vart vi skulle) utan det var meningen att vi skulle ringa upp David Huang när vi väl hade fått en taxi och låta honom tala med taxichauffören. Det funkade rätt bra, förutom att det var upptaget på hans telefon ett par gånger och taxichauffören inte hittade  . . . .  men till slut kom vi fram! Det visade sig att vi skulle till en mycket fin restaurang precis i närheten av den Förbjudna staden.
Vilken middag! Otroligt god och fin kinesisk mat!Massor med olika fat med olika rätter som alla plockar av. Inte helt lätt med pinnar vill jag lova, men jag fick ändå lite beröm av Leigang. Öl, vin, kinesiskt brännvin – you name it and you get it! Vilket överflöd! Vi var nog 35-40 personer runt tre stora, runda bord som alla åt och umgicks. Välkomst- och tacktal hölls och snapsvisor sjöngs. Middagen avslutades ganska hastigt och med massor av mat kvar på borden. Så gör man här, vilket visar att det var en bra middag och maten räckte. Kan inte låta bli att fundera på vad dom gör med all mat som blir över. Hoppas den kommer andra till goda.
Vi gick sedan runt i de omkringliggande nöjes- och restaurangkvarteren. Området heter Houhai och där finns en liten sjö och runt denna massor av restauranger, barer, musik, människor, lyktor, sockervadd, kanderade frukter – folkliv alltså! Vi satt en stund på en bar innan vi alla bröt upp för att ta oss hemåt igen.
Under kvällens lopp förstod vi att det var denne nye hotellägare från Zhangjiakou som stod för detta jättekalas. Jag talade en del med honom och fick bl a veta att: han är ättling i rakt nedstigande led från den förste mongoliske kejsaren (ca 690 år sedan), att han i sin ägo har en bok som är lika gammal med alla ättlingar nedteckande i, han är mångmiljonär, han äger ett berg någionstans, många fastigeter och markomården, flera hotell, en vinfabrik och säkert flera andra fabriker, han reser världen runt, är född i Indien och är brittisk medborgare, han dricker ingen alkohol för att kör bil hela tiden kors och tvärs och flyger även helikopter  och . . . att han har opererat sina ögonlock för att få ögonen att se större ut, att han är överviktig (vilket gick att se!) och att han inte har någon fru eller avkomma.
Denne man, som heter Dawei Tang, har redan investerat 200 miljoner RMB (ung detsamma i sv kr) Ballon hotell i ZJK, utan att ännu fått alla papper klara. Det är så många ”avdankade” politiker i ZGK (enligt hans kvinnliga assistent som också var med på festen), som vill vara med och bestämma, så processen går inte fort. Som medarbetare (medinvesterare?) hade han även en äldre, ”galen” skotte!  Nu ville han (=mongolen) göra allt, med betoning på ALLT, för att vi svenskar skulle få det bra på hotellet i ZGK.  Han ska även bygga upp en friluftsanläggning i bergen som omger staden med ridning, forsränning och annat angenämnt. Säger han. Allt som sägs här ska man inte ta på fullt allvar har jag hört. Man säger och lovar ofta mer än vad man verkligen genomför.
Av David Huang (högste chefen) förstod jag att hela staden ZGK är under intensiv, nästan explosiv, utveckling just nu. Allt händer på en och samma gång. Volvo/Geelys etablering i området bidrar starkt till detta. Vi svenskar kommer därmed att bli en första viktig grupp västerlänningar som kommer till denna stad och att vi välkomnas med öppna armar. Det är spännande att få vara med om en sådan förändring. Hoppas alla förväntningar kan förverkligas på ett eller annat sätt. Alla satsningar blir ju inte som man önskar, inte ens här i Kina.
Idag (söndag 29 april) ska vi ta det LUGNT! Dessutom kommer de sätta på AC:n i huset idag och det ser vi fram emot. Lugn råder just nu eftersom jag är ensamma hemma. Roland längtar efter kött och potatis och har därför gett sig ut på marknaden för att inhandla lämpliga ingredienser. Själv har jag städat lite och det kändes skönt att göra en helt vanlig sak och dessutom blev det fräschare härinne.
Ja, som ni ser är vår tillvaro en smula annorlunda här än hemma just nu!

lördag 28 april 2012

Vi har blivit fler

Tänk att vi bara varit här i tre dagar och ändå hunnit med så mycket att det känns som flera veckor. Tiden är ett lurigt fenomen!
Jag har nu handlat igen både på den kinesiska stormarkanden och på frukt- och grönsaksmarknaden. Med hjälp av teckenspråk, papper och penna för att skriva priser på och glada och vänliga kineser har det fungerat mycket bra!
Igår – fredagmorgon – kändes kroppen ganska mörbultad när vi vaknade och vi sa till varandra att idag får vi ta det lugnt. Trodde vi ja! När jag kom hem igen efter att ha köpt lite bröd till vår frukost hade Leigang och Jens (taget namn för att vi ska kunna uttaladet det) kommit till vår lägenhet. Det är Rolands närmaste kinesiska arbetskamrater (två trevliga män på drygt 30 år). Det satte genast igång att arbeta vid vårt matsalsbord och blev kvar till långt fram på eftermiddagen. Själv gjorde jag bl a mina egna shoppingturer (se ovan).
Direkt när de hade åkt till sitt hotell var det dags att byta om, hitta en taxi och bege sig till Lido area. Det tog tid att få tag i en ledig taxi, men ännu längre tid att åka i den. Efter ca 20 minuter hade vi kommit kanske 100 meter! Men sen lossnade det lite och vi kom fram efter ca 40 minuter. Då hade vi åkt 6-7 km. I Lido area ska Anna och Peter bo och det var samling på en restaurang där för "Volvofolket". Just denna kväll var vi många då både två medarbetare som ännu inte flyttat hit samt Bengt, Rolands och de andras Sverigebaserade chef, befann sig i staden. Så vi blev tretton till bordet! Trevligt och gott förstås.
Väl hemma igen ordande vi lite kvällsfika för våra tre backpackers (Sara, Louise och Olle) som anlände med tåg vid midnatt. Så nu är dom här och ska stanna till den 16 maj. Kul!
Igår fyllde Simon 1 år (27 april) och jag har ringt och skypat med Elin och grattat. De känns så nära då och samtidigt långt borta.
Idag lördag planerar vi för en lugn dag . . . . . Kanske titta på en medhavd film, tvätta lite, undersöka de otaliga TV-kanalerna - det finns faktiskt fler (=3-4?) kanaler än vad jag först trodde på engelska och även en på franska och så 50-60 stycken på kinesiska.

torsdag 26 april 2012

Vi upptäcker närområdet

Efter en härlig frukost och lite pyssel i lägenheten gick Roland och jag ut på vår första upptäcktspromenad i kvarteren runt vårt eget bostadsområde. Vi bor i ett relativt nybyggt bostadskomplex där det mest bor mer välbeställda kineser och västerlänningar från olika delar av världen. Men på andra sidan gatan finns det helt vanliga kinesiska hyreshus och hutonger.
Bland hutongerna bor det folk och det finns många olika små butiker och verkstäder. Där det finns det också en stor matmarknad som är öppen varje dag mellan kl. 7 och 14. Vi strövade runt bland stånden och tittade på alla grönsaker, frukter, rissorter, bönor, nötter, fiskar och köttbitar. Här vill jag lära mig att handla! Li Rong, min kinesiska vän från Skövde, du borde vara vid min sida och lära mig namnen på allt och på vad som är nyttigt och bra och sen lära mig hur jag ska tillaga det. Men det blir till att pröva sig fram själv!
På de stora gatorna susar många bilar fram, många ganska fina och stora, men bland hutongerna och i cykelfilerna på gatorna, ser man även många cyklar och mopeder (ofta med flak) som varit med i många år. Gammalt blandas med nytt sida vid sida. På de små gatorna och gränderna ser man mer av det Kina vi sett på bilder och i böcker under många år. Alldeles bredvid växer det nya Kina fram - stort, modernt och till utseendet mycket likt den västerländska livsstilen, både vad gäller arkitektur och klädstil.
Målet för vår promenad var ett stort kinesiskt varuhus som ligger några kvarter bort. Vi behövde inköpa fler hushållsartiklar och även en del mat. I detta varuhus finns det mesta att köpa, precis som på våra stormarknader. Det finns också skillnader, förutom språket (tur att det finns bilder på en del förpackningar!) så handlar det om utbudet. Kan ni tänka er att gå bland ett stort antal hyllrader och försöka välja ut en tänkbar soja eller matlagningsolja bland alla sorterna? Li Rong var är du?
Med hjälp av en rullresväska och en blå IKEA-kasse tog vi oss sedan hem med våra fynd i sakta mak. Värmen känns av och tungt var det. Nu har jag plockat upp och diskat av min nyinköpta kinesiska teservis i lackrött. Det känns så bra! Dags för en kopp ingefärste.
I eftermiddag och kväll har vi träffat Carin och Anders. De bor på hotell och väntar på att få klart med en lägenhet. Vi träffades först på stan vid Solana center, som är ett stort, tjusigt köpcentrum med mycket få kunder - inte ens här i Kina lyckas man med allt, för att äta mat. Sedan promenerade vi genom Chaouyang park till vår lägenhet. Det var en fin promenad i den ljumma sommarkvällen. Vi såg flera brudpar som lät sig fotograferas, barn som lekte, några som försökte få upp färggranna drakar, blommande körsbärsträd och mycket mer. Det var så trevligt och tänk att vi redan haft gäster här i vår lägenhet på Park Avenue!
                                

På plats i Beijing

Nu är vi här!
Resan från Skövde till Beijing gick fort och bra. Vi åkte genom ett spirande vårlandskap till Landvetter, passerade ett snöblaskigt Helsingfors och kom fram till försommarväder i Beijing. Staden gjorde sitt bästa för att välkomna oss - sol, klart och ca 20 grader varmt!

Alla väskor och Saras chipspåse hade klarat resan och vi blev mötta av bil och chaufför som tog oss till lägenheten på Park Avenue. Efter lite väntan i lobbyn kom även de som skulle hjälpa oss in i vår lägenhet. Med hjälp av 4 personer - en som representerade hyresvärden, en från fastigheten och två från det serviceföretag som Vovlo anlitat för att hjälpa oss komma iordning - fick vi sedan ca 3 timmars genomgång. Allt skulle dokumenteras och redas ut. Det är mycket att sätta sig in i för oss som är ovana, gas-, vatten- och elektricitetsmätare och inköpsrutiner, sophantering, dricksvatteninköp, luftfuktare och luftrenare, airkondition (som inte är på än, men kommer att bli i slutet av april, gäller hela fastigheten), TV, gasspis, nycklar, porttelefon, bredbandsuppkoppling och mer därtill . . .

Efter detta fick vi hjälp att öppna bankkonton på Bank of China. Gick fortare än förväntat, tog bara någon timme eller så. Sen inköpte vi ett abonnemnag/kontaktkort (har inte fattat detta ännu) till min Iphone, så nu har jag ett kinesiskt telefonnummer och från och med 1 maj kommer den även att ha tillgång 3G. 

Därefter var det dags att ta sig till IKEA. Eftersom vi hade hunnit bli ganska hungriga fick det bli köttbullar med mos och lingonsylt där. Ganska ok, men inte mer. På ett sätt är det bra att IKEA ser ut likadant ut här som hemma, för trots att vi trötta var det lätt att plocka ihop en grundutrustning till lägenheten och vår guide blev förvånad över att vi var så snabba. Men man har väl tränat!

Åter till lägenheten för att lasta ur och börja packa upp. Lite matvaror har vi inköpt på en supermarket som heter April och finns alldeles i närheten. Där finns en hel del "västerländska" varor och det är ju skönt så här till en början, men också förhållandevis dyrt.

En bekants bekants bekant ringde på dörren när vi höll på att greja (och var tämligen trötta, svettiga och smutsiga!). Hon hann berätta en del om området - huset, parkerna, marknaderna, kinesiska supermarkets - om föreningen Svea, där jag kommer att kunna få lära känna svenska kvinnor som bor här i Beijing - och lite annat. Sen hjälpte hon oss att hämta en del sängkläder hos en bekants bekant, som också bor i närheten. Då Sara, Louise och Olle kommer i morgon behöver vi mycket sängkläder direkt och våra andra packning kommer ju inte än på ett par veckor. Visst är det fint med bekanta bekantas och deras bekanta!

Sen tvärsomnade Roland i soffan och jag lät honom ligga där. Själv packade jag upp våra väskor, alla IKEAsakerna, duschade och stod sedan en stund på vår balkong och tittade ut över en nattglittrande storstad. Det var fint och fortfarande overkligt!

När jag skriver detta har det hunnit bli torsdag förmiddag. Vi har sovit som stockar och ätit en god frukost. När jag gick för att handla i morse (det funkade inte så bra med yogurt i kaffet) kvittrade fåglarna och vaktmästarna var i full gång med att klippa gräset. En ny dag ligger framför. Vi ska det lite lugnare idag, men än återstår en hel del att fixa förstås.

Jag skriver på Rolands dator nu, min egen fungerar sämre då min VPN-tunnel inte verkar fungera. Bilder får vänta tills vi fått lite mer ordning på detta.



torsdag 19 april 2012

Dax att packa igen

Om allt blir så som det är tänkt och planerat flyttar vi till Beijing på tisdag, den 24 april. Efter en tid av väntan börjar flyttkänslorna gripa tag i oss igen.

Roland har arbetat och arbetar mycket och känner nu av att han snart ska lämna en kär arbetsplats och många fina arbetskamrater för en längre tid.

Själv har jag nu tagit fram resväskorna igen och plockar ihop det som ska med. Vemodiga avskedskänslor blandas med positiva förhoppningar.

Sara, Louise och Olle som backpackar i Kina kommer att komma till oss i Beijing bara någon dag efter att vi flyttat in i vår lägenhet. Det blir roligt och rörigt!

Svenska skolan i Beijing har hört av sig igen och vill gärna att jag tar kontakt med dem när jag är på plats. Jag har sökt ett uppdrag som svensklärare (korta introduktionskurser) på den svenska Handelskammaren i Beijing. Ännu är inget bestämt, men det känns roligt att ha vissa kontakter på gång, även om jag inte vet alls hur livet kommer att gestalta sig och vad jag vill göra med den tid som jag kommer att få. Ett steg i taget . . .

Våren är sakta på väg i Skövde och i Beijing blommar körsbärsträden.
Nästa gång jag skriver är vi förhoppningsvis på plats i vårt "nya" liv.
Allt gott till er alla till dess!

onsdag 11 april 2012

Tid att tänka

I
När ekorrhjulet äntligen slutar snurra befinner jag mig nästan framme i Mittens rike. Jag har dock inte ännu förstått vart resan kommer att föra mig. Man kan bara ta ett steg i taget på sin vandring och målet är oftast inte klart definierat, trots att jag ibland tror mig känna till det. Inget är eller blir så som jag föreställer mig, det är alltid något annat. Något mer.

II
Det tar tid att växa och mogna, mer tid än vad jag någonsin kunnat tro, men det sker och det är gott. Varje steg, varje börda, varje beslut, varje glädje leder mig vidare. Och snart ska jag flytta till Beijing i Kina! Kroppen börjar bli förberedd, nu gäller det att få själen att hinna med. Mitt inre jag reser alltid långsammare än mitt yttre. Så har det alltid varit och ofta måste jag invänta själen innan jag kan landa helt och fullt i det nya.

III
Vart ska jag? Vad händer sen? Det vet jag inte. Jag är alltid och aldrig framme. Just nu vill min kropp vila och själen behöver tid. Men visst ska jag snart börja packa stora väskor och ta många avsked. Allt detta kan ske på en och samma gång om bara tid finns att då och då titta på snön som smälter och på alla små vårtecken som med glädje visar mig att en ny tid är på väg.

IV
Det är en förmån att hinna tänka utan att ständigt bli avbruten. Hur ofta har jag inte saknat just den möjligheten i mitt liv? Händerna har nästan alltid varit fulla av sysslor och huvudet av planer för en dag i taget. Vad ska jag tänka på, nu när jag har tid? Konstigt att jag frågar mig det denna sömnlösa natt. Nu behöver jag inte skynda, inte prestera snabbt, inte göra upp akuta planer – ovanan gör mig lite förvirrad. Finns det viktiga tankar? Eller är mina tankar bara dagsländor knutna till händernas arbete och fötternas vandrande? Det vet jag inte än, jag har ju inte prövat tidigare. Framtiden ligger oskriven och väntar och i natt oroar sömnlösheten mig inte.

V
Nu hinner och orkar jag med långa samtal. Samtal där jag både kan lyssna och berätta. Under många år har det inte känts möjligt. Mitt arbete har tagit det mesta av min kraft och eftersom det inneburit så många kontakter och engagemang i människor har andra relationer fått stå tillbaka. Ibland har jag inte ens förmått svara i telefon eller skriva långa brev och mail. Nu finns det tid och jag tränar mig i att inte ha bråttom. Det lär ta tid att ändra detta bråttommönster som jag levt med under lång tid. Goda samtal tar tid och måste få bölja fram och tillbaka innan det är dags att avsluta. Det känns gott i själen att få kommunicera på ett äkta och helgjutet sätt.

VI
Jag har redan varit tjänstledig från mitt arbete i flera veckor. Stundvis känner jag mig förundrad över att jag inte saknar det. Inte det minsta. Det känns som en annan värld, en annan tid, som jag redan lagt bakom mig, trots att jag ännu inte färdats särskilt många mil. Jag har arbetat i skolans värld i över 30 år, men nu är jag inte längre en del av den. Det känns befriande och trots att det finns mycket jag skulle kunna skriva om tillståndet i det svenska skolväsendet så gör jag inte det. Ändå måste jag säga att det är med sorg i hjärtat jag tänker på skolan. Vad kommer att komma? Kanske har skolan i den form vi har idag spelat ut sin roll? Andra får ta över, jag vill släppa taget och vandra vidare. Jag njuter av att känna hur stressen och all arbetsrelaterad frustration löses upp och lämnar både kropp och själ.

måndag 9 april 2012

Påskhälsning från Zhangjiakou

Påsken är slut och som det ser ut nu är det 11-12 dagar kvar innan vi flyttar till Kina. Har på nytt börjat en nedräkning. Under helgen har vi fått en hälsning från de volvomedarbetare som redan är på plats i ZJK, dvs Anders&Carin, Peter&Anna och Pär. Pär har sänt en hälsning med bilder på det som är på gång.

"Solen skiner från en knallblå himmel och det är varmt och skönt, fast det blåser rejält", skriver Pär.


Här är det nya kontoret.
Det som vi tittade på när vi var där fick man ju inte behålla.
Och kanske var det lika bra, det här kontoret ser trevligare ut,
tycker jag.

"Det finns nätverk, men det går inte så snabbt.
Det kommer att bli bra här när allt är klart", skriver Pär.




Här ser ni tomten där motorfabriken håller på att byggas.
Det har hänt en del sedan förra bilden, den som jag tog under vår previsit. 
Fast mest ser man väl den mur som byggs runt industritomten.
Och murar är dom ju bra på i Kina . . .

fredag 6 april 2012

Backpackers på restaurang i Kina


Våra döttrar Sara och Louise och Olle, Saras pojkvän, backpackar sedan snart tre veckor i Kina. Dom är nu i det sydöstra hörnet av landet, Kinas solkust, och verkar ha det bra. För det mesta i alla fall. Men det är inte helt lätt att resa i Kina berättar de också på sina bloggar. Denna regnsnöiga långfredag fick vi ta del av denna underbara skildring.


Från Saras blogg varldenharkommerjag.blogg.se:


Båt, taxi, färja, tricycle, buss, en natt på hotell i Zhangjiang, buss och till sist en svarttaxi och nu är vi i Beihai. Som tur vår hade vi två riktigt schyssta engelsktalande kineser vid vår sida. Exempel på vanligt problem i Kina: tre svenskar, en jättelång, en jätteblond och en jättesnygg, letar efter ett bra ställe att äta middag på och hittar efter ett bra tag en välfylld kinesisk restaurang på andra våningen (letar man mat i Kina ska man alltid lyfta blicken och kolla på andra våningen). Svenskarna blir väldigt trevligt och fnissigt bemötta av drygt åtta kineser och leds till det stora runda bordet mitt i restaurangen. Svenskarna får en stark känsla av att alla blickar är riktade mot dem (en ganska vanlig känsla man har i Kina). De tre svenskarna lyckas be om en meny, i väntan på den rullar en vagn med något som ser ut som svenska goda rosenbröd förbi och svenskarna rycker snabbt åt sig ett par, vilket bemöts med ett högljud fnissande i lokalen. Svenskarna undrar vad som är fel och kommer att tänka på att de kanske tagit någon annans bröd. Menyn kommer efter en stund och det visar sig vara en halv A4 med kinesiska tecken och lite siffror. Svenskarna försöker förgäves kommunicera med personalen om att få en meny med bilder eller engelsk text. När personalen börjar prata långsamt och på tydlig kinesiska så känner svenskarna att hoppet är ute. De äter snabbt upp bullarna (som inte alls smakar som rosenbröd) och ber om notan på ca 6kr. Svenskarna kommer ut från restaurangen, med ett högt sus av fniss bakom sig, lite halvt förödmjukade och fortfarande hungriga. Runt hörnet ligger som tur är Kinas svar på KFC. Senare på kvällen skrattade svenskarna gott åt sitt missöde, men mest skrattade nog ändå kineserna på restaurangen när tre västerlänningar kom in och snappade åt sig någon annans bullar, betalade notan och gick därifrån på mindre än tio minuter. Detta är ett vanligt problem för svenskar i Kina som vi försöker undvika. Därför åt vi både lunch och middag på William Shakespeare's restaurang igår med en engelsk ägare och ikväll blir det middag på en holländsk restaurang med engelska menyer och engelsktalande personal. Glad påsk! Kram Sara och Olle

onsdag 4 april 2012

Ching Ming & Påsk

Idag, onsdagen den 4 april, är det helgdag i Kina. Läs mer nedan. Man är då ledig från arbetet, men för att få vara ledig mer än denna dag, dvs från måndag till och med onsdag, arbetar man helgen före, både lördag och söndag. Så är det vid alla större helger och ledigheter i Kina. Något annorlunda villkor där än här!

Denna helg/festival går under många olika namn på engelska:


  • All Souls Day (not to be confused with the Roman Catholic holiday, All Souls Day, of the same name)
  • Clear Bright Festival
  • Ancestors Day
  • Festival for Tending Graves
  • Grave Sweeping Day
  • Chinese Memorial Day
  • Tomb Sweeping Day
  • Spring Remembrance

  • Tomb Sweeping Day and Clear Bright Festival are the most common English translations of Qingming Festival. Tomb Sweeping Day is used in several English language newspapers published in Taiwan.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Qingming_Festival


    April - Ch'ing Ming (Gravstädningsfestival) :
    Ordet "Ch'ing Ming" betyder "ren och klar" och refererar här till vädret under den tid, då kineser besöker sina familjegravar.

    Man börjar högtiden med att sopa rent, damma av och rensa bort ogräset kring gravarna och måla om inskrifter. Rökelse och röda ljus tänds. Ris, vin, te och massor av andra maträtter läggs fram . Offerpresenter i form av låtsaspengar och papperskläder bränns upp. Hela gruppen faller på knä för att visa respekt för de döda, och även små barn bugar sig, för att med sina små hopknäppta händer dyrka sina förfäders själar med en mycket fin och harmonisk rörelse.

    På Ch'ing Ming dagen bör alla kinesiska barn och kvinnor bära en videkrans och folk tror, att om de inte gör detta, kommer de att reinkarneras som hundar. Ett annat namn för festivalen var tidigare "kallmatsdagen". Det innebar att på denna dag skulle man äta kall mat, och att laga mat ansågs som tabu. Den seden tar man inte så allvarligt på nuförtiden.

    Dagen slutar som en familjepicknick, där de levande delar samvaron med de döda. Innan man lämnar graven, lägger man sina offergåvor gjorda i papper under en sten ovanpå graven, och med detta menar man att graven kommer att vaktas till nästa år.

    Festivalen firas även i Hongkong, Korea och Taiwan.



    Qingming
    Qingming

    Burning paper gifts for the departed.
    Official nameQingming Jie
    (TC: 清明節, SC:清明节)
    Also calledTomb Sweeping Day
    All Souls Day
    Observed byChinese, Buddhist
    SignificanceRemembering past ancestors
    Date15th day from the Spring Equinox
    Apr. 4, 5 or 6
    2011 dateApril 5
    2012 dateApril 4
    ObservancesCleaning and sweeping of graves, Ancestor worship, offering food to deceased, burning joss paper

    http://en.wikipedia.org/wiki/Qingming_Festival




    Själva förbereder vi oss för att fira påsken i Jönköping med omnejd tillsammans med en förvånad familj/släkt. Dvs vi borde ju vara i Kina nu! De frågar om vi kommer till midsommar också. Nej, säger jag bestämt, men kan inte låta bli att undra lite. De är dock glada för att vi kommer och visst är det underbart att ha familj och vänner att umgås med.



    Här är min mor Ingeborg, vid snart 91 års ålder har hon bestämt sig för att kliva in i den digitala världen med hjälp av sin nyinköpta iPad. Med barn och barnbarn runt om i världen är det ett fantastiskt sätt att hålla kontakten, både via mail, bloggar och Skype. Sen gillar hon förstås Wordfeud också, korsordsmästare som hon är.

    Idag åker de första två av oss sex volvofamiljer till Kina, Anna & Peter och Karin och Anders. De har hyrt ut sina hus här hemma och har ingenstans att bo och därför valt att åka till Zangjiakou under väntetiden. Där får de bo på hotell tills alla tillstånd är klara och de får sedan åka till Hong Kong för att hämta sina tillstånd och visum. Först då kan de flytta till Beijing. Själva delar vi just nu vårt hus med Jakob, Rolands äldste son, som ju hyrt ut sin lägenhet i stan för att bo här medan vi är Kina.


    måndag 2 april 2012

    Kost- & hälsoråd från Li Rong


    En av mina lediga dagar tittar jag in i min nyfunna väns tebutik, belägen i en liten källarlokal. Min vän kommer från Kina, men har bott i Sverige länge. Jag vill köpa lite grönt te, men stannar i nästan fyra timmar. Vi provar teer av olika slag och jag lär mig mycket om kinesisk kostlära och medicin. Några kunder kommer och går och det blir fina små samtal mellan oss alla.  När jag lyssnar på vad denna visa kvinna berättar fyllds jag av beundran och ro. Hennes poetiska och rofyllda sätt att prata och hennes gracila handrörelser utstrålar stor harmoni och jag fylls av en stilla glädje. Grips av en stor lust att lära mer och vi bestämmer att jag ska komma åter några dagar senare för att få vara med om att laga mat på traditionellt kinesiskt vis. Tid har jag och det är fantastiskt att få uppleva hur den fylls av nya, spännande och lärorika upplevelser. Jag beställer också hem böcker om både kinesisk kostlära och medicin. Vad spännande det ska bli att få lära mer om detta.


    Kost- och hälsoråd från Li Rong, Skövde

    Mars 2012

    Ta dig tid. Behandla maten med kärlek och omsorg. Ät långsamt.

    Några allmänna råd:



    • Använd helst havssalt och allra helst grov sådan. Mal i mortel vid behov.

    • Använd helst rörsocker och allra helst brunt sådant. Man kan göra en sockerlag (kokande vatten och rörsocker och röra ihop) och sedan förvara denna i en burk/flaska i kylen och använda vid sötning.
    • Använd olika sorters ris (vitt, svart, grönt, rött etc) och koka tillsammans. Koka varsamt. Ev avkok kan drickas eller användas i såser, grytor, soppor m m.
    • Ät gärna glasnudlar. Blötlägg dem över natten. Woka/koka dem sedan försiktigt. Kan användas i sallader, soppa och grytor eller ätas som dom är. Ev avkok – se ovan.
    • Mungbönor ät nyttigt. Mungbönor är en snabbkokt liten böna som är rik på protein, mineral och kostfiber. Används i grytor, soppor och sallader. Passar utmärkt till att grodda. Koka gärna upp dem och drick avkoket, gärna stora mängder.
    • Använd gärna vita och svarta sojabönor. Skölj dem, lägg i blöt över natten, koka dem, drick gärna avkoket, mixa och gör mjölk och bönmassan som blir över kan man använda för att göra nyttiga matpannkakor.
    • Ät gärna röda och gröna bönor. Blötlägg, koka dem. Drick gärna avkoket, använd bönorna i olika rätter och sallader.
    • Ät gärna morötter och rättikor. Koka, drick avkoket.
    • Oljor: När du ska woka - använd lite matolja. Efteråt kan du ta i lite sesamolja. Sesamoljan är nyttig då den bl a innehåller zink.  Sesamolja kan du gärna använda i sallader också. Olivolja ska inte användas tillsammans med röda grönsaker (tomat, rädisa, m fl).
    • Köp gärna inlagd ingefära och använd i olika maträtter. Dela den i mindre bitar.
    • Vit risvinäger används gärna till snabba wokar, ljusa maträtter, ljusa marinader och är bra för att rengöra tekoppar med.
    • Svart risvinäger används ofta i köttgrytor och mörka marinader.
    • Matlagningsvin används i marinader, gärna till fläskkött, men även till skaldjur och fågel. Till fläskkött/fläskfärs är det också bra att använda färsk ingefära. Skär i små bitar och blanda i det i färsen.
    • Woka helst i järngryta. Håller värmen bättre. Lägg först i lite havssalt och värm, sedan olja, då stänker det inte lika mycket.
    • Kokwoka betyder att man gör ett hastigt uppkok i lite vatten. Avkoket kan sedan användas i såser, grytor m m.
    • Skär alla grönsaker och även kött på snedden med stor kniv. Detta gör dem lättare att äta, mindre sega, då fibrerna delas på bästa sätt.
    • Använd helst purjolök och inte så mycket gul-, vit- eller röd lök. De ljusa delarna kan man koka/woka och äta, de grövre, gröna delarna kan gärna koka med i olika maträtter men sedan avlägsna. Purjolöken håller sig bäst inlindad i hushållspapper, ej plast.
    • Drick mycket och helst ”lagom varmt”.
    • Ingefära är nyttigt för mycket, men ska inte överkonsumeras. Blanda gärna olika sorters ingefära. Ingefärsroten som vi köper i Sverige ska man vara lite försiktig med och använda i små mängder.
    • Olika teer är bra för olika saker. Viktigt hur de har odlats och förvarats. Grönt te (alla teer?) ska inte komma i kontakt med metall. När du brygger te gör det inte för starkt. Skölj gärna av teet med kokhetvatten först och häll sedan av vattnet och häll på nytt som teet ska dra i. Teet ska dra olika lång tid beroende på vilket te det är och hur mycket teblad du använder.









    söndag 1 april 2012

    Flyttförberedelser & framskjuten avresa

    När vi kommer hem efter en intensiv och omtumlande resa återgår livet på vissa sätt till vanliga med jobb och vardagliga sysslor. Fast ändå inte, huvudet är fyllt av intryck och planeringen för att flytta tar sin början på allvar. Vi beslutar oss alltså för att min man ska skriva på det hädanefter bindande kontraktet och därmed är processen på allvar igångsatt.

    Det är mycket som ska ordnas och ibland är det svårt att prioritera bland ärendena. Vad ska vi göra med huset i stan och med sommarstugan? Vad ska vi ta med? Hur ordnar vi alla kontakter med myndigheter, banker och andra organisationer? Därtill kommer förstås ett oändligt antal handlingar som ska fyllas i för att sändas till olika kinesiska myndigheter som ska ge oss tillstånd att arbeta och bo i landet under till minst två år. Tack och lov är det inte vi själva som måste ordna det sistnämnda, men det är ändå vi som ska fylla i alla olika dokument, intyg och frågeformulär innan vi sedan skickar dem vidare till det företag som ansöker och ordnar med alla ansökningar och tillstånd. Många timmars pappersarbete alltså!

    Då min man redan är involverad i sitt kommande arbete är han mycket upptagen och arbetsdagarna blir ofta långa. När han berättar om vad som händer och sker tänker jag att det svåraste blir nog inte själva jobbet utan allt som ska göras och ordnas runtomkring. Man kan säkert tala om en kulturkrock när det gäller företagande, organisation, hierarkier, samarbetsformer och strategier. Vi är inte förvånade, men visst är han frustrerad ibland. Och mer kommer han säkert att bli!

    Vi får möjlighet att ta med 450 kgpackning utöver det personliga bagaget vi kan ta med när vi flyger till Beijing. Det är ovanligt mycket, säger flyttkillarna som en dag kommer för att packa ner allt och ta med till Göteborg för mellanlagring där. Inget får tas in i Kina innan vi är på plats själva. Vi har fått ihop 173 kg och jag funderar på om vi kanske missat något väsentligt. Vad kommer vi att behöva och vad kan vi inte få tag på där? Det är ju omöjligt att veta allt innan vi har kommit dit. Ändå har jag fått många tips och idéer från olika håll och tur är det, för vad skulle jag ha packat ner annars? Någon torrmat får vi inte ta med och det är synd, men säkert klarar vi oss ändå. Vi har tagit med många böcker och filmer – ”en bok är som en trädgård du bär på fickan”, sägs det. Vi får leva utan trädgård ett bra tag framöver, men tack och lov inte utan böcker.

    Det är onsdag förmiddag när vår packning blir hämtad, på eftermiddagen samma dag får vi besked om att vår flytt är framflyttad. Min mans arbetstillstånd är inte klart och därmed får vi inga uppehållstillstånd. ”Kina i ett nötskal!”, skriver två bekanta som är bosatta i Beijing i sina mailsvar. Vi hamnar i några timmars tankevakuum innan vi formulerar nya planer och beslut. Det är faktiskt inte så svårt som andra verkar tro. Kanske beror det på att vi redan är inne i en förändringsfas där inte mycket är sig likt? Min man arbetar på och jag reser på nytt till våra barnbarn och får ännu en vecka tillsammans med dem. Under de kommande veckorna ska vi säkert fatta nya och andra beslut, men just nu får det vara så här.

    Efter cirka en vecka får vi veta att det kommer att ta ytterligare en månad innan alla tillstånd är klara och vi kan flytta. På väg hem från besöket hos barnbarnen funderar jag på hur jag bäst ska förvalta denna tid. Utanför tågfönstret är världen grå och brun och liksom naturen väntar på sol och värme, väntar jag på att vår nya livsfas ska få blomma ut på riktigt. Fast egentligen är den redan här, jag har varit tjänstledig i fyra veckor och det är nytt och annorlunda och härligt. Har inte saknat mitt arbete en enda minut (ännu ?)! När jag sitter på tåget idag tänker jag att dessa timmar är inte bara ett tidskrävande måste, utan en del av meningen med just denna dag. Jag njuter av att vila och låta tankarna vandra dit de vill.