måndag 2 april 2012

Kost- & hälsoråd från Li Rong


En av mina lediga dagar tittar jag in i min nyfunna väns tebutik, belägen i en liten källarlokal. Min vän kommer från Kina, men har bott i Sverige länge. Jag vill köpa lite grönt te, men stannar i nästan fyra timmar. Vi provar teer av olika slag och jag lär mig mycket om kinesisk kostlära och medicin. Några kunder kommer och går och det blir fina små samtal mellan oss alla.  När jag lyssnar på vad denna visa kvinna berättar fyllds jag av beundran och ro. Hennes poetiska och rofyllda sätt att prata och hennes gracila handrörelser utstrålar stor harmoni och jag fylls av en stilla glädje. Grips av en stor lust att lära mer och vi bestämmer att jag ska komma åter några dagar senare för att få vara med om att laga mat på traditionellt kinesiskt vis. Tid har jag och det är fantastiskt att få uppleva hur den fylls av nya, spännande och lärorika upplevelser. Jag beställer också hem böcker om både kinesisk kostlära och medicin. Vad spännande det ska bli att få lära mer om detta.


Kost- och hälsoråd från Li Rong, Skövde

Mars 2012

Ta dig tid. Behandla maten med kärlek och omsorg. Ät långsamt.

Några allmänna råd:



  • Använd helst havssalt och allra helst grov sådan. Mal i mortel vid behov.

  • Använd helst rörsocker och allra helst brunt sådant. Man kan göra en sockerlag (kokande vatten och rörsocker och röra ihop) och sedan förvara denna i en burk/flaska i kylen och använda vid sötning.
  • Använd olika sorters ris (vitt, svart, grönt, rött etc) och koka tillsammans. Koka varsamt. Ev avkok kan drickas eller användas i såser, grytor, soppor m m.
  • Ät gärna glasnudlar. Blötlägg dem över natten. Woka/koka dem sedan försiktigt. Kan användas i sallader, soppa och grytor eller ätas som dom är. Ev avkok – se ovan.
  • Mungbönor ät nyttigt. Mungbönor är en snabbkokt liten böna som är rik på protein, mineral och kostfiber. Används i grytor, soppor och sallader. Passar utmärkt till att grodda. Koka gärna upp dem och drick avkoket, gärna stora mängder.
  • Använd gärna vita och svarta sojabönor. Skölj dem, lägg i blöt över natten, koka dem, drick gärna avkoket, mixa och gör mjölk och bönmassan som blir över kan man använda för att göra nyttiga matpannkakor.
  • Ät gärna röda och gröna bönor. Blötlägg, koka dem. Drick gärna avkoket, använd bönorna i olika rätter och sallader.
  • Ät gärna morötter och rättikor. Koka, drick avkoket.
  • Oljor: När du ska woka - använd lite matolja. Efteråt kan du ta i lite sesamolja. Sesamoljan är nyttig då den bl a innehåller zink.  Sesamolja kan du gärna använda i sallader också. Olivolja ska inte användas tillsammans med röda grönsaker (tomat, rädisa, m fl).
  • Köp gärna inlagd ingefära och använd i olika maträtter. Dela den i mindre bitar.
  • Vit risvinäger används gärna till snabba wokar, ljusa maträtter, ljusa marinader och är bra för att rengöra tekoppar med.
  • Svart risvinäger används ofta i köttgrytor och mörka marinader.
  • Matlagningsvin används i marinader, gärna till fläskkött, men även till skaldjur och fågel. Till fläskkött/fläskfärs är det också bra att använda färsk ingefära. Skär i små bitar och blanda i det i färsen.
  • Woka helst i järngryta. Håller värmen bättre. Lägg först i lite havssalt och värm, sedan olja, då stänker det inte lika mycket.
  • Kokwoka betyder att man gör ett hastigt uppkok i lite vatten. Avkoket kan sedan användas i såser, grytor m m.
  • Skär alla grönsaker och även kött på snedden med stor kniv. Detta gör dem lättare att äta, mindre sega, då fibrerna delas på bästa sätt.
  • Använd helst purjolök och inte så mycket gul-, vit- eller röd lök. De ljusa delarna kan man koka/woka och äta, de grövre, gröna delarna kan gärna koka med i olika maträtter men sedan avlägsna. Purjolöken håller sig bäst inlindad i hushållspapper, ej plast.
  • Drick mycket och helst ”lagom varmt”.
  • Ingefära är nyttigt för mycket, men ska inte överkonsumeras. Blanda gärna olika sorters ingefära. Ingefärsroten som vi köper i Sverige ska man vara lite försiktig med och använda i små mängder.
  • Olika teer är bra för olika saker. Viktigt hur de har odlats och förvarats. Grönt te (alla teer?) ska inte komma i kontakt med metall. När du brygger te gör det inte för starkt. Skölj gärna av teet med kokhetvatten först och häll sedan av vattnet och häll på nytt som teet ska dra i. Teet ska dra olika lång tid beroende på vilket te det är och hur mycket teblad du använder.









2 kommentarer:

  1. Intressant! Tack för alla fina tips!
    Izabella

    SvaraRadera
  2. Det här gillar vi ;-) Intressant! Ska ta å låna böckerna jag också. Kram

    SvaraRadera