lördag 8 september 2012

Praktisk kinesiska

Inför torsdagslektionen bad vi vår lärare i kinesiska, Cici, att istället för vanlig lektion lära oss lite kinesisk matlagning. Denna unga och glada kvinna var genast med på noterna och Eesha och Cici planerade och handlade in nödvändiga matvaror. Själv anslöt jag mig till dem när detta var klart och ännu lite senare kom även Carin hem till Eesha för att äta middag med oss.

Cici hade planerat att laga fyra olika rätter, men hann bara göra tre och tur var nog det det för det blev rikligt med god mat ändå.

Apropå det kinesiska språket tycker jag fortfarande att det är svårt och ibland undrar jag om jag någonsin kommer att få ett grepp om det. När jag försöker använda inlärda fraser och frågor är det nästan aldrig någon som förstår mig. Det är tråkigt. Cici säger att det delvis beror på att kineserna inte tror att jag kan någon kinesiska och därför inte är inställda på att lyssna och förstå. Det kan också bero på att många kommer från olika delar av Kina och har väldigt olika dialekter. Troligen beror det också på att jag inte behärskar de fyra olika tonerna tillräckligt bra och därför blir det jag försöker säga kanske obegripligt. Lite hopplöst läge alltså! :)


Cici förbereder matlagningen i Eesha toppmoderna kök.
Medelhård tofu skärs i bitar och tvättas sedan i kallt vatten.

Purjolök ingår i nästan alla maträtter här. Det är ovanligare med gul och röd lök, även om de går att köpa. Den röda löken ses som en frukt och inte som en grönsak.
De huggna små revbenen sköljdes först i kallt vatten, kokades sedan upp och vattnet hälldes av. Till sist sköljdes de i kallt vatten igen innan de fick bryna i woken med lite röd chili, purjolök och några bitar ingefära. Därefter fick de koka i näsan en timme i öl. Strax innan de var klara la Cici i potatisbitar som fick koka sig mjuka. 

Detta är en uppskuren lotusrot. De wokades tillsammans med en gurkliknande grönsak som smakade som squash. Och så lite purjolök och röd chile förstås! Samt lite soya och vinäger.
Så här såg tofuröran ut när den var klar. Innehåller även lite kött(fläsk?)färs och de sedvanliga smaksättande grönsakerna. I det kinesiska köket använder man mycket lite salt. Soyan ger istället sälta.
Eesha som inte är van att laga mat alls försökte hänga med så gott det gick. Hon hade aldrig sett sitt kök så nedstökat som denna dag! :)
Efter ett par timmar fick vi avnjuta en mycket god middag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar