lördag 6 oktober 2012

Qingdao

Här nedan och i de följande inläggen (det sista inlägget kommer att innehålla några filmsnuttar som jag försöka ladda upp i natt - det tar ju så lång tid att ladda upp filmer här!) ska jag försöka berätta om vår mycket upplevelserika resa under vårt höstlov 30 september till 5:e oktober. Denna vecka har alla som är berättigade till semester (många fattiga kineser har inte råd och möjlighet att vara lediga) i Kina varit lediga. Detta är den längsta ledigheten de har förutom när det är kinesiskt nyår, de har alltså inte någon annan semester. Det betyder förstås att många hundratals miljoner kineser är på resande fot. Pust! Dessutom kan man inte beställa tågbiljetter förrän ett par veckor i förväg i detta land och detta ledde i år till att webbsidan för bokning av tågbiljetter kollapsade totalt strax före ledigheten började. 

Nåväl, vi lyckades med hjälp av en kinesisk kollega till Roland få tågbiljetter från Beijing till Qingdao, en kuststad på en halvö ca 100 mil söder om Beijing. Vi fick köpa 1:a klassbiljetter, dyrare än flygbiljetterna vi hade själva hade beställt för vår hemresa!, alla andra biljetter var slutsålda. Men det var ju helt ok eftersom vi fick sitta i VIP-rummet på södra stationen (dit vi hade lycktas ta oss med en svarttaxi) när vi väntade på tågets avgång och sedan hade mycket det mycket bekvämt under vår fyra timmar långa tågresa. 

Höghastighetståget körde i drygt 300 km/h och var mycket bekvämt på alla sätt och vis. Vi åkte genom ett mycket platt landskap hela tiden, till nästan 100 % uppodlat med eller utan växthus, och passerade flera städer. Jag minns inte namnen, men det var städer stora städer tycker jag. I Kina är städer med mindre än 1 miljon invånare små städer, så kanske var de små - jag vet inte.

Vi steg av vid slutstationen, Qingdao, en mycket fin kuststad med ca 3 miljoner invånare. Staden heter detsamma som en av Kinas mest kända ölsorter och har sin egna ölfestival under september månad. Qingdao var under förra sekelskiftet en tysk koloni. Två tyska missionärer hade blivit dödade under slutet av 1800-talet och Tyskland fick då för en tid denna stad med omnejd som en försoningsgåva. Tyskarna hann sätta sin prägel på staden, genom sin arkitektur och öltillverkning, innan de "frivilligt" lämnade den tillbaka till Kina pga av oroligheter i Kina. Numera menar kineserna att det är här öltillverkningen har sin vagga. Ja, de vill ju alltid framstå som först och bäst på allt!


Vi satt bekvämt och skönt och hade alla varsin egen tv-skärm att titta på om vi så önskade.

På kvällen gick vi till Qingdaos välkända ölgata - här var det fullt ös och vi sammanstrålade med Carin och Anders som också hade tagit sig hit denna dag.

Det "svarta" ölet var mycket gott!

Morgonen därpå gick vi en härlig promenad efter en bit av den drygt 40 km långa strandpromenaden.
Mycket folk - många som letade efter musslor och annat från havet och en del som fiskade - men ingen som badade.

Vi denna del av stranden gick de olympiska segeltävlingarna 2008 och det framhålls förstås som en viktig händelse och tidpunkt. Många av husen i bakgrunden uppfördes pga detta.



3 kommentarer:

  1. Hej Åsa! Jag följer din blogg och tycker den är kanon. Jag som tycker är en arbetskamrat till Roland. Han tycker jag är lite lat med inlägg! Ha det! Vesa

    SvaraRadera
  2. Hej igen! Blev lite fel i förra kommentaren.Jag tycker Roland ska vara mer aktiv i bloggen. Den med besöket hos frisören var bra. Så "tjöta" på fornminnet så att han lägger in några rader emellanåt. Vesa

    SvaraRadera
  3. Hej Åsa! Ytterligare en arbetskamrat till Roland som tycker din blog är kanon. Var själv i Qingdao för några veckor sedan, och hann med en halvtimma på strandpromenaden före resan gick vidare. Inga badare då heller (kallt), men fullt av bröllopspar. Fredrik

    SvaraRadera